Dolma Midye Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Dolma Midye Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Midye

Dolma midye, Ermeni mutfağından Osmanlı saray mutfağına kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip olan ve günümüzde özellikle İstanbul'daki balıkçılarda ve sokak tezgâhlarında sıkça rastlanan bir lezzettir. Bu eşsiz tat, doğru şekilde hazırlandığında vazgeçilmez bir lezzet haline gelir. Ancak, dolma midyenin sağlık açısından güvenilir yerlerden temin edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü kirli denizlerden toplanan midyeler cıva içerebilir ve bu da insan sağlığı için zararlıdır. Dolma midye yapımında kullanılan midyelerin iyi temizlenmiş olması ve içindeki sakalların mutlaka koparılmış olması gerekmektedir. Aynı şekilde, dolma midyenin iç malzemesinin de özenle ve lezzetli bir şekilde hazırlanması çok önemlidir. Midye, bol miktarda omega 3 içeren ve denizde koloni halinde yaşayan yumuşak etli bir deniz canlısıdır. Deniz midyeleri genellikle 10-12 yıl yaşar ve solungaç solunumu yaparlar. Bu özellikleriyle midye, dolma olarak hazırlandığında daha da lezzetli bir hale gelir.

Dolma Midye İçin Gereken Malzemeler

  • 1 kilogram kabuklu midye
  • Yarım litre su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Dolma Midyenin Pilavı İçin

  • 1 kâse pirinç
  • 1 kâse midyenin haşlama suyu
  • 1 adet yemeklik kuru soğan
  • 1 diş büyük sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Dolma Midye Nasıl Yapılır?

Dolma midye yapımına ilk olarak midyelerin sakallarını temizleyerek ve kabuklarını kazıyarak başlamalısınız. Büyük bir tencereye midyeleri, tuzu ve suyu koyup haşlayın. Kaynama aşamasında ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Kaynarken açılan midyeleri çıkarabilirsiniz, açılmayanlar ise ölü midye anlamına gelir ve onları atmalısınız.

Artık dolma midyenin iç pilavını hazırlayabiliriz. Yemeklik soğanları küp-küp doğrayıp zeytinyağında pembeleşene kadar çevirin. Bu aşamada rendelenmiş sarımsak ve çam fıstıklarını da ilave ederek fıstıklar pembeleşene kadar çevirin. Yıkanmış ve süzülmüş pirinç ve baharatları ekleyip biraz kavurun. Midyeyi haşladığınız sudan bir kase kadar ekledikten sonra yıkanıp ayıklanmış kuş üzümleri de karışıma dahil edilir. Dolma midye pilavınızın tuzunu damak tadınıza göre ilave edebilirsiniz. Kısık ateşte iç pilavın suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çekince altını kapatın, bu aşamada pirinçler hala sert olacaktır. Midyeleri tamamen ayrılmamasına dikkat ederek açın ve bir tatlı kaşığı ile iç pilavdan doldurun. Büyük ve geniş bir tencereye iç pilavla doldurduğunuz dolma midyeleri dizin. Midyenin haşlama suyundan bir kase suyu ve bir kasede normal su olmak üzere iki ölçü suyu ekleyin. Orta ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Daha sonra dolma midyeyi servis tabağına alıp bol limon ile servis edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Midye İçi Tarifi ve Malzemeleri

Midye İçi Tarifi ve Malzemeleri

Midye Börek Tarifi ve Malzemeleri

Midye Börek Tarifi ve Malzemeleri

Midye Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Midye Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Midye Şiş Tarifi ve Malzemeleri

Midye Şiş Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Midye Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çiğ Midye Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Midye Caiz  mi?

Midye Caiz mi?

Güncel

Midye Fiyatı Kaçtır?

Midye Fiyatı Kaçtır?

Güncel

Açma Midye Börek Tarifi ve Malzemeleri

Açma Midye Börek Tarifi ve Malzemeleri