Dolma Midye Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Dolma Midye Tarifi ve Malzemeleri

Dolma midye, Ermeni mutfağına ait lezzetlerden biri olan dolma midye, Osmanlı saray mutfağından bu yana yapılan damaklarımıza yerleşmiş bir tattır. Midyayı dolma olarak da bilinir. Özellikle İstanbul'daki balıkçılarda ve sokak tezgâhların da satılan dolma midyenin meraklısı çok fazladır. Dolma midyeyi yapan iyi bir yer bulursanız vaz geçemezsiniz. Çünkü kirli denizden toplanmış midyelerle yapılan dolma midye cıva içerdiğinden dolayı insan sağlığı için zararlıdır. Tüketeceğiniz zaman güvenilir yerlerden temin etmelisiniz. İyi temizlenmiş olmalıdır. Midyenin içindeki sakalları mutlaka koparılmış olmalıdır. Dolma midyenin iç malzemesinin de lezzetli ve ölçülü hazırlanması çok önemlidir. Bol miktarda omega 3 içeren midye denizde ve tatlı sularda koloni halinde yaşar. Midyenin etrafını saran kabuk kireçli bir kabuktur. Boyu 4-60 mm arasında değişen midyeler solungaç solunumu yaparlar. Deniz midyeleri 10-12 yıl yaşarlar. Midye oldukça yumuşak etli ve lezzetli bir deniz canlısıdır. Bu lezzet dolma midye yapıldığında daha da lezzetli hale gelmektedir.

Dolma midye için gereken malzemeler
  • 1 kilogram kabuklu midye
  • Yarım litre su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Dolma midyenin pilavı için
  • 1 kâse pirinç
  • 1 kâse midyenin haşlama suyu
  • 1 adet yemeklik kuru soğan
  • 1 diş büyük sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
Dolma midye nasıl yapılır?

İşe ilk olarak midyenin sakallarını temizleyerek ve kabukları kazıyarak başlamalısınız. Büyük bir tencerenin içine midyeleri tuzu ve suyu koyup, haşlayın. Kaynama aşamasında ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Kaynarken açılan midyeleri çıkarabilirsiniz, açılmayanları ise ölü midye anlamına gelir. Onları atmalısınız.

Artık dolma midyenin iç pilavını hazırlayabiliriz, yemeklik soğanlar küp-küp doğranıp zeytinyağında pembeleşene kadar çevrilir. Bu aşamada rendelenmiş sarımsak ve çam fıstıkları da ilave edilerek fıstıklar pembeleşene kadar çevrilir. Yıkanmış ve süzülmüş pirinç ve baharatlar eklenip biraz kavrulur. Midyeyi haşladığınız sudan 1 kâse kadar eklendikten sonra yıkanıp ayıklanmış kuş üzümleri de karışıma dahil edilir. Dolma midye pilavınızın tuzunu damak tadınıza göre ilave edebilirsiniz. Kısık ateşte iç pilavınız suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çekince altını kapatın, bu aşamada pirinçler hala sert olacaktır. Midyeleri tamamen ayrılmamasına dikkat ederek açın ve bir tatlı kaşığı ile iç pilavdan doldurun. Büyük ve geniş bir tencereye iç pilavla doldurduğunuz dolma midyeleri dizin. Midyenin haşlama suyundan 1 kâse suyu ve 1 kâsede normal su olmak üzere 2 ölçü suyunu ekleyin. Orta ateşte aşağı yukarı 15-20 dakika pişirmeniz yeterli gelecektir. Daha sonra dolma mideyi servis tabağına alıp bol limon ile servis edebilirsiniz.

Dolma Midye Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Midye Haram mı?

Midye Haram mı?

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tatlı Su Midyesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tatlı Su Midyesi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tavuk Midye Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Midye Tarifi ve Malzemeleri

Midye Börek Tarifi ve Malzemeleri

Midye Börek Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Çöreği Tarifi ve Malzemeleri

Midye Çöreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Midye Balığı Yaşam Şekilleri

Midye Balığı Yaşam Şekilleri

Güncel

Kıymalı Midye Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Midye Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Kalori?

Midye Dolma Kalori?

Midye Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Midye Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

1 Adet Midye Dolma Kaç Kalori?

1 Adet Midye Dolma Kaç Kalori?

Dondurulmuş Midye Tava Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Midye Tava Tarifi ve Malzemeleri

Midye Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Midye Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Açma Midye Börek Tarifi ve Malzemeleri

Açma Midye Börek Tarifi ve Malzemeleri

İç Midye Tarifi ve Malzemeleri

İç Midye Tarifi ve Malzemeleri

Midye Caiz mi?

Midye Caiz mi?

Dolma Midye Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Midye Tarifi ve Malzemeleri

Midye Temizleme Püf Noktaları

Midye Temizleme Püf Noktaları

Midye Türleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Midye Türleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Patatesli Midye Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Midye Börek Tarifi ve Malzemeleri

Midye Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Midye Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Gebelikte Midye Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Midye Yemek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Midye Dolma Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Midye Fiyatı Kaçtır?

Midye Fiyatı Kaçtır?

Midye Dolma Zararları Nelerdir?

Midye Dolma Zararları Nelerdir?