Kabuklu Midye

Kabuklu Midye; satın alırken taze ve mümkünse canlı olmasına dikkat özen göstermelisiniz Özellikle midye, yaz aylarında çabuk bayatlar ve bozulur.Öncelikle midyeyi tanımak gerekirse; midye, bir çok denizde, birazı tatlı sularda koloni şeklinde yaşarlar.Vücudu kireçli maddeden yapılmış olan iki eşit kabukla kaplıdır. Geneli zemin hayvanıdır.
Solungaç solunumu ile yaşarlar. En fazla 60 cm boyları vardır. Yumurta ile çoğalırlar. 11.000 civarı çeşidi vardır. 30 yıla kadar yaşarlar.

Midyeler kabuklarından dolayı kolayca tanınabilen, birçok denizde kayalara, rıhtımların direklerine, gemilerin diplerine yapışık olarak yaşamakta olan yumuşakçaların, yassı solungaçlılar sınıfındandırlar. Salyangozların tek parçadan oluşan kabuğu yerine, bunlarınki iki parçadan oluşmaktadır. Bu iki kabuk birbirlerinin tam olarak aynısıdır. Midye bu iki sert kabuğun arasında hayatını sürdürür. Ayrıca manto adı verilen yumuşak bir zarla da çevrilidir. Üç kısımdan meydana gelen kabuklar mantonun salgılamasıdır. Dış kabuklarını, bir parçasının diğerine çapraz olarak uzanan kaslar aracılığıyla sıkı bir biçimde yapışık olarak tutar. Kabukların açılıp kapanması midyenin arzusuna göre yine bu kaslarla oluşur. Canlı midyelerin kabukları kapalı biçimde olmasına rağmen ölü olanlarının, işlevlerini kaybettiklerinden dolayı ligament sayesinde açılır.

Midyelerin baş kısmı bulunmaz. Ama kaslardan yapılmış olan bir çeşit ayağı bulunmaktadır. Bundan ötürü bunlara, balta ayaklılar ismi de verilmektedir.
Yine kabukları arasında yassı levhaya benzeyen iki çift solungaçları vardır. Solungaçlarda bulunan küçük kirpiklerin devamlı olarak kıpırdanmasından dolayı, kabuğun üzerindeki delikten içeri giren su, bütün vücudu dolaşıp ardından, alttaki delikten dışarı aktarılır. Besinlerini de solungaç kirpiklerinin oluşturmuş olduğu su akımıyla sürüklenen, en küçük besin parçacıklarından sağlarlar. Böylece midye denizdeki küçük canlılarla beslenmiş olur. Midyenin ağız kısmı, üzeri kirpikli dört tane ağız kollarının uzantılarının arasındadır. Ağız boşluğunda, çenesi, tükürük bezleri ve çiğnemeye lazım olan yapılara rastlanmaz. Sindirim sistemi küçücük bir mide ve kısa bir bağırsaktan oluşmaktadır. Sürekli perikart boşluğu içinde bulunan kalp, bir karıncıkla iki kulakçıktan ibarettir. Kan solungaçlar arasından geçerken temizlenir. Midyenin eti yumuşak ayağı balta şekline benzer. Bu ayağın salgıladığı bir madde suyla bütünleşerek, bisüs adı verilen uzantıları oluşturur. Bu uzantılar sayesinde midye, arzu ettiği yere gider ve oraya yapışır. İstedikleri zaman iplikleri kopararak yer değiştirebilirler. Balta ayaklarıyla sıçrayabilen midyelerde vardır. Tarak midyeleriyse, manto boşluğuna almış oldukları suyu, iterek yüzebilirler. Bir kısmı, suyun giriş ve çıkış deliklerini dışarıda bırakıp kendilerini kum ve çamurun içine gömerler. Midyelerin çok az bölümünde göz bulunur. Göz olanlarda gözler, diğer hayvanlarda olduğu gibi vücudun ön uç kısmında değil, manto kenarı boyunca bir sıra halinde görünürler. Midyelerin çoğu ayrı eşeyli, çok az bir kısmı da, hem erkeklik hem de dişilik özelliklerini taşırlar. Yumurta ile ürerler. Bir dişi midye, genellikle yaz aylarında 450.000 civarı yumurta bırakır. Döllenme suda gerçekleşir. Yumurtalar, genel olarak dişinin manto boşluğunda su ile giren spermler ile döllenir. Oluşan yumurtalar, bir müddet sonra anadan ayrılıp çengelleriyle kendilerini bir balığın solungaç veya yüzgeçlerine yapıştırırlar. Buradaki parazitlikleri, kabukları meydana geldiğinde genç midyeler halinde terk ederler. Bu başkalaşma beş yıl civarı sürer.

Midyeler küçük canlılar ile beslenmeleri sebebiyle, küçük kurtçukların fazla olduğu yerleri tercih ederler. Bu yerlerse genellikle denizlere lağım dökülen yerlerdir. Bu tip mikroplu sularda yaşayan midyeler, tifo mikrobunun kolayca yayılmasını sağlarlar. Demir ve bakır bulunan yerleri de çoğu zaman tercih ederler. Buralarda yaşayan midyeleri yiyen insanlar kolaylıkla zehirlenebilir. Ayrıca bazı zehirli yosunları yutmuş olan midye ve istiridye gibi yumuşakçaların yenmesiyle oluşan zehirlenmeler ciddi felçlere ve ölüme neden olabilir. Midye, tarak ve istiridye gibi organizmalar suyu ayrıştırırken, bu zehirli mikroorganizmaları besin olarak tüketirler. Zamanla bu midyeleri yiyen balıklarda da, toplu ölümler görülebilir. İnsanda oluşan belirtiler, zehirli midyenin yenmesinden yaklaşık olarak birkaç dakika sonra başlar ve birkaç saatten birkaç güne kadar devam eder. Midye oldukça talep gören bir deniz ürünüdür. Midyenin dolması, pilavı, sarması, tava çeşitleri, fırını, mangalı, pilakisi, güveci gibi çeşitli yemekleri yapılmaktadır. Büyük midyelerden iç tava ve çöp kebap yapmak tercih edilirken, küçük ve etli olanlardan da ızgara haşlama veya pilaki yapılır.

Kabuklu Midye Yorumları

şifre Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kabuklu Midye"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Tatlı Su Midyesi
Tatlı su midyesi, derelerde, göllerde yaşam sürer. Genellikle sığ alanlarda, kumluk bölgelerde bulunurlar. Gözle görünmeyen canlılar ve bakteriler sayesinde beslenen canlılardır. Çoğunlukla talı su midyesi akvaryumda beslenmek için toplanır. Anca akv...
Midye Türleri
Midye Türleri, Deniz de yaşayan bir canlı türü olan midyenin bulunduğu su çeşidine ve yere göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Yaşayan on bir bin çeşidi bulunan midyelerin denizlerde, tatlı sularda ve dere kenarlarında yaşayan birçok çeşidi vardır. ...
Midye Sosu
Midye Sosu, Midye deniz mahsulü olup, iki tarafı kabuklu bir canlıdır. Ben deniz ürünlerini hepsini çok severim. Bir çok deniz ürünü vardır. Hepsini severek yediğimiz gibi çeşit çeşit de yemeklerini yaparız. Soslu, sade, ızgara ve daha sayamayacağımı...
El Açması Midye Börek
El Açması midye börek, Bizler Türk insanı olarak hamur işlerini çok seven bir toplumuz. Börek çeşitleri bizler için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle Ülkemizde iç Anadolu da fazlasıyla tüketilen hamur işlerinin arasındadır el açması börek. Elde aç...
Patatesli Midye Börek
Patatesli midye börek, Börek hem biz yetişkinlerin hemde çocukların çok severek tükettiği bir yiyecek. Her çeşidini hem yemeyi hemde yapmayı severiz. Elimizdeki her türlü malzemeyle farklı farklı börek çeşitleri yapabiliriz. Şimdi biz patatesli midye...
Hazır Yufkadan Midye Börek
Hazır yufkadan midye börek: vakti olmayan ve çalışan bayanlar için çok ideal bir börek çeşididir. Birazda tem bel işidir. Elde hamur açmayı bilmeyen ve üşenen bayanlar için biçilmiş kaftan dır. Pratik oluşu bir yana çok lezzetli ve şık görünümlü bir ...
Midye Tava
Midye Tava, Midye bir deniz ürünüdür. Midye en çok Marmara ve Ege bölgesinde bulunur. Midye kabuklu ve kabuksuz olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Kabuklu midye ile midye tava ve midye dolma yapılır. Kabuksuz midye ile de çöp şiş veya midye kızart...
Midye Kaç Kalori
Midye Kaç Kalori, Midye protein, demir, potasyum, fosfor, çinko, folik asit açısında oldukça zengindir. Midye deniz ürünüdür. Kalori bakımında oldukça fazla değildir. Kolesterol hastaları çok fazla tüketmemelidir. Midyenin aşırı derecede çok tüketilm...
Dondurulmuş Midye
Dondurulmuş Midye, Gerek yüksek besinsel değeri gerekse mineral bakımından diğer deniz ürünleri gibi oldukça besleyici bir değere sahiptir. Üç yanı denizlerle çevrili ayrıca zengin iç sulara sahip ülkemizde su ürünleri tüketimi diğer et tavuk gibi ür...
Midye Fiyatı
Midye Fiyatı, Midye bir deniz ürünüdür. En çok akdeniz ve ege bölgesinde bulunur. Görsel olarak göze hitap etmese de insanların damak tadına hitap eden ve çokça tercih edilen bir deniz ürünüdür. Midye işi ile uğraşan bir esnafın aylık geliri diğer e...
Peynirli Midye Börek
Peynirli midye börek, oldukça şık görünüşlü olan bu börek özel günlerinizde konuklarınıza ikram edebileceğiniz hem görsellik bakımından dikkat çeken hemde harika bir lezzeti olan çıtır çıtır bir börektir. Peynirli midye börek tarifiMalzemeler:Biz çay...
Yufkadan Midye Böreği
Yufkadan Midye Böreği, yediden yetmişe herkesin beğeniyle tüketeceği enfes bir börek çeşididir. Midye böreğinin ismi hazırlanırken verilen midye şeklinden gelmektedir ve ismini midyeden almaktadır. Yufkadan midye böreği hazırlamak için gereken malzem...

Midye Börek

Midye börek, görüntü itibarıyla mideyi anımsattığı için bu ismi almıştır. Midye börek yapımı ve şekli itibariyle kolay bir börek çeşidi olup; misafirler tarafından severek tüketilen yiyeceklerin ilk sıralarında yer alır. Bayan oturmalarında y...

Kıymalı Midye Böreği

Kıymalı Midye Börek: Börek çeşitleri arasında en çok kullanılan börek çeşididir. Midye şeklinde yapıldığı için biraz uğraş isteyen bir börektir. Görünüm ve lezzet bakımında oldukça muhteşemdir. Kadınlar arası gün, yemek davetleri, sunum merakl...

Midye Böreği

Midye Böreği, Hatay ilimize ait bir yiyecektir. Görsel açıdan çok güzel olduğu gibi lezzet açısından da damak zevkinize hitap edeceğinden eminim. Şimdi vereceğim midye böreği tarifi denediğinizde vazgeçemeyeceğiniz bir öğün olacak.

Cahide Jibek Midye Tatlısı

Cahide Jibek midye tatlısı, tarifini özellikle bayramlarda, özel günlerinizde yapabilirsiniz. Hem görselliğiyle, hem de lezzetiyle baklavayı bile aratmayacak bir tatlıdır. Bu tatlıyı genellikle mayalı hamurdan yaparlar. Ancak Cahide Jibek bunu...

Midye Dolma

Midye Dolma: Midye bir deniz ürünüdür. Midye dolma en çok Marmara ve Ege bölgesinde tüketilir. Midyenin içi temizlenerek pirinç ile iç hazırlanıp doldurulur. Tadı çok bilindik olmadığı için pek tercih edilmez. Malzemel...

Açma Midye Börek

Açma midye böreği, .Börek Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Özellikle Ülkemizde iç Anadolu da fazlasıyla tüketilen hamur işlerinin arasındadır el açması börek. Elde açılan bir çok börek çeşitti vardır. Bir çoğumuz beceremediğimiz bir çoğumuzda ...

Midye Kurabiye

Midye Kurabiye: Midye kurabiye görsel olarak zengin bir kurabiye çeşididir. Görseli zengin bu kurabiyenin yapımı da biraz zahmetlidir. Ancak tat ve görünüş bakımından zengin bu kurabiye sık tercih edilir. Midye Kurabiye İçi...

Midye Regl Olur Mu

Midye Regl Olur Mu; Bu konu oldukça merak edilen bir konu haline gelmiştir. Genel olarak insanların kafasında midye regl oluyor ve bu yüzden yemek günah gibi bir inanca sahiptir. Midye incelendiğinde regl olması gibi bir durumun söz konusu bil...

Midye Poğaça

Midye poğaça, Sabah kahvaltıları ve misafirlerimiz için çok hoş ve şık poğaça çeşididir. Poğaça Hemen hemen herkesin evinde hazırda bulunması gereken bir atıştırmalıktır. Poğaça aynı şekilde bir öğün yiyeceğimizdir. Örneğin sabah erkenden işe ...

Cevizli Midye Tatlısı

Cevizli Midye Tatlısı, özellikle iftar davetlerinde ve bayramlarda sıklıkla hazırlanan cevizli midye tatlısını sizlerde canınız çektiği zaman kolaylıkla yapabilirsiniz. Biraz el oyalayan ve zahmetli olması nedeni ile hazırlamaktan...

Midye Pilavı

Midye Pilavı, Midye, Familyası midyegiller (mytilidae). Yaşadığı yerler çoğu denizlerde, az tatlı sularda koloni halinde yaşarlar. Özellikle vücudu kireçli maddeden yapılmış iki eşit kabukla örtülüdür. Çoğu zemin hayvanıdır, solungaç solunumu ...

Midye

Midye, Midye eğitim kitaplarında latince (Mytilidae) olarak adlandırılmaktadır. Midye familyası yaşam alanları itibariyle çoğu denizlerde, azı ise tatlı sularda koloni şeklinde yaşarlar. Midye’ nin vücudu kireçli maddeden yapılmış iki ...

Midye Caiz Mi

Midye Caiz Mi, Midye, deniz kıyısına en yakın kayalara yapışık olarak yaşamlarını sürdüren, birbirlerine yapışık iki parça kabukları olan ve omurgasızlar sınıfında bulunan deniz ürünüdür. Günümüzde dünya mufağında ve ülkemizde yoğ...

Midye Sote

Midye sote, Midyenin içerdiği kabaca protein yağ su ve mineral maddeler bulunuyor. Avrupa ülkesinde daha yoğun tüketiliyor. Bizim ülkemizde çok yaygın bir tüketimi olduğu söylenemez. Bizim ülkede tüketimi düşüktür. Son zamanlarda midye ye...

Midye Nasıl Temizlenir

Midye Nasıl Temizlenir, Kabuklu olan midye balıkçılardan ya da balık halinden alınır. Kabuklu midyeler genellikle satılmadan önce temizlenmemiş olur. Midyenin güzel ve lezzetli olması için pişirmeden önce denizin pisliğinden, yosundan, kumlard...

Dondurulmuş Midye Tava

Dondurulmuş Midye Tava, özellikle denizin sunmuş olduğu bu muhteşem lezzeti denememiş çok kişi vardır. Midye tava yer misin diye sorulduğunda ben pek beğenmiyorum diye cevap verir. Ancak tarifine uygun olarak doğru malzemeler kullanılarak yapı...

Midye Şiş

Midye Şiş, Midye, birbirine eklemlenmiş olan, iki parça şeklinde kabukları bulunan yumuşakçalara verilen isimdir. Bir çoğuda omurgasız olup istiridye olarak billnmektedir. Tarak veya deniz tarağı ismiyle bilinen türler de genel olarak midye o...

Midye Tava Sosu

Midye tava sosu, Midyenin içerdiği kabaca protein yağ su ve mineral maddeleri bulunuyor. Avrupa ülkesinde çok yoğun tüketiliyor. Bizim ülkemizde çok yaygın tüketimi olduğu söylenemez. Bizim ülkemizde tüketimi düşüktür. Son zamarlarda midy...

Midye Baklava

Midye baklava, Baklava sadece bayramlarda değil, yılın her günü severek yediğimiz bir özel lezzetir. Türk mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Herkes tarafından çok seviliyor. Hem yapılışı kolay oluyor hem de lezzeti ile en g...

Ispanaklı Midye Börek

Ispaklı midye börek, bir çoğumuzunseverek tükettiği ve evde kolaylıkla yapabileceğimiz bir börek çeşididir. Ispanak sevmeyen çocuklarımıza bu sayede ıspanak yedirebiliriz. Ispanaklı midye böreği önceden hazırlanıp derin dondurucularda saklayab...

 

Cahide Jibek Midye Tatlısı
Midye Dolma
Açma Midye Börek
Midye Kurabiye
Midye Regl Olur Mu
Midye Poğaça
Cevizli Midye Tatlısı
Midye Pilavı
Midye
Midye Caiz Mi
Midye Sote
Midye Nasıl Temizlenir
Dondurulmuş Midye Tava
Midye Şiş
Midye Tava Sosu
Midye Baklava
Ispanaklı Midye Börek
Tatlı Su Midyesi
Midye Türleri
Midye Sosu
El Açması Midye Börek
Patatesli Midye Börek
Hazır Yufkadan Midye Börek
Midye Tava
Midye Kaç Kalori
Dondurulmuş Midye
Midye Fiyatı
Peynirli Midye Börek
Yufkadan Midye Böreği
Kabuklu Midye
Popüler İçerik
Midye Sote
Midye sote, Midyenin içerdiği kabaca protein yağ su ve mineral maddeler bulunuyor. Avrupa ülkesinde daha yoğun tüketiliyor. Bizim ülkemizde çok yaygın...
Midye Nasıl Temizlenir
Midye Nasıl Temizlenir, Kabuklu olan midye balıkçılardan ya da balık halinden alınır. Kabuklu midyeler genellikle satılmadan önce temizlenmemiş olur. ...
Dondurulmuş Midye Tava
Dondurulmuş Midye Tava, özellikle denizin sunmuş olduğu bu muhteşem lezzeti denememiş çok kişi vardır. Midye tava yer misin diye sorulduğunda ben pek ...
Midye Şiş
Midye Şiş, Midye, birbirine eklemlenmiş olan, iki parça şeklinde kabukları bulunan yumuşakçalara verilen isimdir. Bir çoğuda omurgasız olup istiridye...
Midye Tava Sosu
Midye tava sosu, Midyenin içerdiği kabaca protein yağ su ve mineral maddeleri bulunuyor. Avrupa ülkesinde çok yoğun tüketiliyor. Bizim ülkemizde çok y...
Midye Baklava
Midye baklava, Baklava sadece bayramlarda değil, yılın her günü severek yediğimiz bir özel lezzetir. Türk mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden bir...
Ispanaklı Midye Börek
Ispaklı midye börek, bir çoğumuzunseverek tükettiği ve evde kolaylıkla yapabileceğimiz bir börek çeşididir. Ispanak sevmeyen çocuklarımıza bu sayede ı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Dondurulmuş Midye
Midye Fiyatı
Peynirli Midye Börek
Yufkadan Midye Böreği
Kabuklu Midye
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Midye Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Midye Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2018