El Açması Midye Börek Biz Türk insanı olarak hamur işlerini çok seven bir toplumuz. Börek çeşitleri bizler için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle İç Anadolu'da fazlasıyla tüketilen hamur işlerinin arasında el açması börek yer almaktadır. Elde açılan birçok börek çeşidi vardır. Birçoğumuz beceremediğimiz veya zaman bulamadığımız için hazır yufka ile yaparız börekleri, fakat hiçbiri el açması böreklerin yerini tutmaz. Börek çeşitlerinin içinden benim en çok sevdiğim ve sıklıkla yaptığım çeşidi el açması midye börektir. Midye böreği biraz zahmetli ve zaman isteyen bir börektir. Eğer midye böreğini çok seviyor iseniz ve çalışıyor iseniz, mutlaka birkaç gün önceden yapıp buzluğa atın. Aniden gelecek misafirleriniz ve sizin için en pratik yöntem budur. Midye böreği gerek lezzeti gerekse görünümü açısından oldukça hoş bir börek çeşididir. Misafirleriniz ve kabul günleriniz için şık bir sunumdur. El açması midye böreğinin en pratik yöntemini sizlerle paylaşıyorum. Dilerseniz tarife uyarak hem şık hem de lezzetli börekler yapabilirsiniz. El Açması Midye Böreği İçin Gereken Malzemeler
İç Harcı İçin
El Açması Midye Böreği Nasıl Yapılır? Öncelikle unu derin bir leğenin içine koyup ortasına bir çukur açıyoruz. Açtığımız çukura yumurta, sıvı yağ, sirke, kabartma tozu, yoğurt, süt ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru 10 veya 15 parçaya ayırıyoruz. Ayrı parçalara ayırdığımız hamuru açmak için bir bardak un ve nişastayı karıştırıp küçük parça hamuru açmak için kullanıyoruz. Tek tek küçük servis tabağı büyüklüğünde açtığımız hamurların aralarına nişasta ve un karışımını serpiyoruz ve üst üste diziyoruz. Bütün malzemeler bitinceye kadar açtığımız hamurları son olarak elimizle bastırıp oklava ile açabildiğimiz kadar açıyoruz. Açtığımız hamuru kol böreği sarar gibi rulo şeklinde sarıyoruz. Sardığımız hamuru bir parmak kalınlığında kesiyoruz. Kestiğimiz her parçayı avuç içi büyüklüğünde açıp içerisine iç harcımızı koyup börek katlar gibi katlıyoruz. Hazırladığımız midye börekleri yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Tepsiye dizdiğimiz böreklerin üzerine ayrı bir tavada ısıttığımız tereyağını birer kaşık üstlerine gezdiriyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Hem görünümü şık hem de çok lezzetli olan el açması midye böreğini sevdiklerinize ve misafirlerinize keyifle ikram edebilirsiniz. Yapan herkesin ellerine sağlık ve afiyet olsun. |