Midye

Midye, Midye eğitim kitaplarında latince (Mytilidae) olarak adlandırılmaktadır. Midye familyası yaşam alanları itibariyle çoğu denizlerde, azı ise tatlı sularda koloni şeklinde yaşarlar. Midye’ nin vücudu kireçli maddeden yapılmış iki eşit şekilli kabukla kapalıdır. Türleri itibariyle zemin yakın alanlarda yaşamını sürdüren bir hayvanıdır.

Solungaç solunumu yapmaktadırlar. 4 mm den 60 cm kadar boyları vardır. Yumurta ile üremelerini gerçekleştirirler. Midye ailesini ömürleri ise türden türe göre değişmektedir. Deniz midyeleri genellikle 12-14 yıl arasında, dere midyeleri genellikle 20 - 30 yıl, ilginç bir şekilde tatlı su inci midyeleri hemen hemen 80 - 100 yıl kadar uzun bir süre yaşamlarını sürdürebilirler. Midye familyası yaklaşık olarak 11.000 den fazla türe sahip olduğu araştırmalar neticesinde öğrenilmiştir.

Midyenin Yapısı,

Midyeler kabuklu yapısını nedeniyle kolayca tanınabilen, çoğunlukla denizlerde kaya, koylara, gemi ile vapur diplerine, rıhtım direklerine yapışık olarak yaşayan yumuşakçalardır.Yassı solungaçlılar grubundadır. Salyangozların tek parçadan oluşan kabuğu yerine, midyelerin iki parça sert ve katı kabuksu bir yapıdan ibarettir. Bu iki kabuk birbirlerinin sertlik ve yapısı itibariyle tamamen aynıdır.

Midye yapısındaki iki sert kabuğun içerisinde kalarak korunaklı olarak yaşar. Yapı itibariyle manto denilen yumuşak bir ince zarla da kaplıdır. Bu zar midyeyi kabuğun içerisinde dağılmamasını engellemektedir.

3 tabakadan oluşan kabuklar mantonun salgılarıdır. Dış kabuklarını, bir parçadan ötekine çapraz olarak uzanan çift kas sistemi aracılığıyla sımsıkı bir şekilde yapışık tarzda tutmaktadır. Midyenin isteğine göre kabukların açılıp kapanması bu kas yapısının anatomik yapısı ile sağlanmaktadır. Canlı midyeler kabuklarını genellikle kapalı tutmasına rağmen ölü midyelerin kasları konsantrasyonlarını kaybettikleri için ligament sayesinde açılabilirler.

Midyenin Organları,

Midyeler sadece kabukla kapalıdır. Baş ve burun gibi yapıları bulunmamaktadır ancak kas yapısından oluşan bir çeşit ayağı vardır. Bu özellikleri nedeniyle balta ayaklılar olarak da adlandırılmaktadır. Yine kabukları arasında iki çift solungaçları bulunur. Bu solungaçlar görüntü itibariyle yassı levha biçimindedir. Solungaçlar küçük kirpikleri devamlı olarak kıpırdanmayla kabuğun üstünde bulunan delikten içeri giren su, bütün midyenin vücudu dolaşımını tamamladıktan sonra alttaki delikten dışarı bu su atılır. Beslenmelerini de solungaç kirpiklerinin oluşturduğu su akımı ile sürüklenen en küçük besi parçacıkları ile sağlarlar. Böylelikle midye denizdeki veya sulak bölgedeki küçük hayvancıklar ile beslenmelerini sağlamış olurlar. Midyelerin genel olarak ağzı; üzeri kirpik ile kaplı dört adet ağız kolunun uzantısı arasındadır. Ağız boşluğunda ise çeneler, tükürük bezleri ile çiğnemeye yarayan diş yapısı bulunmamaktadır. Sindirim sistemi bir çok canlının aksine küçük bir mide ile çok kısa bir bağırsaktan ibarettir. Kalp perikart boşluğu içinde daima bulunmaktadır, bir karıncı ve iki kulakçıktan ibaret anatomik bir yapısı vardır. Bir çok canlının aksine kan solungaçlar arasından geçerken temizlenmesini sağlamaktadır.

Midye yapı itibariyle etli, yumuşak ve görüntü itibariyle ayağı baltaya benzemektedir. Bu ayağın salgıladığı yapısal bir madde sayesinde su temasında katılaştığından bisüs denilen uzantıları meydana getirmektedir. Bu uzantı sayesinde midye, besin kaynaklarının fazla olduğu ere gider ve yapışabilirler. İstedikleri zaman yapıştığı bölgeden iplikleri kopararak yerini değiştirirler. Balta ayaklarıyla tür itibariyle sıçrayabilenleri de vardır. Tarak midyeleri manto boşluğuna aldıkları suyu basınçla itekleyerek yüzerek yer değiştirirler. Bazı türleri ise suyun giriş ve çıkış yapmış olduğu deliğini dışarıya doğru bırakarak kendilerini nemli çamur veya ıslak kum zemininin içerisine gömmektedirler.

Midyelerin nadir bir kısmında göz bulunmaktadır. Ancak midyenin başı olmadığından sanılanın aksine manto kenarında bir sıra halinde düzenli olarak bulunmaktadır. Diğer hayvanlarda görüldüğü gibi vücudun ön bölgesi uç kısmında değildir. Yaratılış gereğince manto kenarına sıralanmıştır. Midyelerin bir kısmında erkeklik ve dişilik özelliğine sahiptir ancak çoğu eşeylidir. Bir dişi midye yaz aylarında yaklaşık 450.000 civarında yumurta bırakabilirler. midyede döllenme su içerisinde oluşmaktadır. Yumurtalar, ekseri dişi manto boşluğunda suyla girmeyi sağlayan spermler tarafından döllenmektedir. Yumurta içerisinden çıkan 1/2 mm uzunluğundaki kirpikli veliger serbest yüzen larvaları ana midyenin solungacına yapışarak yaşamını sağlar. Belli bir süre sonra anadan ayrılarak çengelleri sayesinde kendini bir balığın veya deniz canlısının solungaç veya yüzgeçleri üzerine tutunurlar. Bu tutunma balık ve deniz canlısı üzerinde bulunan parazitleri tüketerek kabukları meydana gelinceye kadar yaşamlarını burada sürdürürler. Kabukları meydana gelen genç midyeler balığı terk ederler. Bu aşama sanılanın aksine yaklaşık 5 yıl kadar sürmektedir.

Midyenin Beslenmesi,

Genç midyeler beslenmesini ekseri küçük kurtçukların yoğun olduğu yerleri tercih ederler. Dikkat edilirse besin yönünden zengin olan denizlere lağım dökülen yerler ve çamurlu bölgelerde çok fazlaca bulunmaktadırlar. Bu tarz mikroplu sularda yaşamlarını sürdüren midyeler insanların tüketmesi halinde tifo mikrobu gibi bir çok hastalığın insana bulaşmasını kolayca sağlar. Demir tarzında oksit oluşturan bölgeleri seven midyeler tüketildiği taktire, tüketen kişide zehirlenme belirtileri gözlemlenmektedir. Ayrıca bazı zehirli bitkileri tüketen midye ciddi felçlere hatta ölümlere sebep verebilir. Bu nedenlerle Sağlıklı olarak bir midye tüketilmek isteniyorsa temiz ve sağlıklı deniz veya göllerde yetişen doğal midyeler tüketilmelidir.

Midye Yorumları

şifre Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Midye"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Midye Dolma Zehirlenmesi
Midye dolma zehirlenmesi: Ülkemizde oldukça fazla tüketilen midye dolması oldukça ölümcül olabilecek zehirlenmelere sebep olabilir. Bu durum midyenin içine bulaşabilen bakteriler ve dinoflagellalar midyenin içinde farklı kimyasallar ürettiğinden, in...
Midye Türleri
Midye Türleri, Deniz de yaşayan bir canlı türü olan midyenin bulunduğu su çeşidine ve yere göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Yaşayan on bir bin çeşidi bulunan midyelerin denizlerde, tatlı sularda ve dere kenarlarında yaşayan birçok çeşidi vardır. ...
Midye Sosu
Midye Sosu, Midye deniz mahsulü olup, iki tarafı kabuklu bir canlıdır. Ben deniz ürünlerini hepsini çok severim. Bir çok deniz ürünü vardır. Hepsini severek yediğimiz gibi çeşit çeşit de yemeklerini yaparız. Soslu, sade, ızgara ve daha sayamayacağımı...
El Açması Midye Börek
El Açması midye börek, Bizler Türk insanı olarak hamur işlerini çok seven bir toplumuz. Börek çeşitleri bizler için vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle Ülkemizde iç Anadolu da fazlasıyla tüketilen hamur işlerinin arasındadır el açması börek. Elde aç...
Patatesli Midye Börek
Patatesli midye börek, Börek hem biz yetişkinlerin hemde çocukların çok severek tükettiği bir yiyecek. Her çeşidini hem yemeyi hemde yapmayı severiz. Elimizdeki her türlü malzemeyle farklı farklı börek çeşitleri yapabiliriz. Şimdi biz patatesli midye...
Hazır Yufkadan Midye Börek
Hazır yufkadan midye börek: vakti olmayan ve çalışan bayanlar için çok ideal bir börek çeşididir. Birazda tem bel işidir. Elde hamur açmayı bilmeyen ve üşenen bayanlar için biçilmiş kaftan dır. Pratik oluşu bir yana çok lezzetli ve şık görünümlü bir ...
Midye Tava
Midye Tava, Midye bir deniz ürünüdür. Midye en çok Marmara ve Ege bölgesinde bulunur. Midye kabuklu ve kabuksuz olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Kabuklu midye ile midye tava ve midye dolma yapılır. Kabuksuz midye ile de çöp şiş veya midye kızart...
Midye Kaç Kalori
Midye Kaç Kalori, Midye protein, demir, potasyum, fosfor, çinko, folik asit açısında oldukça zengindir. Midye deniz ürünüdür. Kalori bakımında oldukça fazla değildir. Kolesterol hastaları çok fazla tüketmemelidir. Midyenin aşırı derecede çok tüketilm...
Dondurulmuş Midye
Dondurulmuş Midye, Gerek yüksek besinsel değeri gerekse mineral bakımından diğer deniz ürünleri gibi oldukça besleyici bir değere sahiptir. Üç yanı denizlerle çevrili ayrıca zengin iç sulara sahip ülkemizde su ürünleri tüketimi diğer et tavuk gibi ür...
Midye Fiyatı
Midye Fiyatı, Midye bir deniz ürünüdür. En çok akdeniz ve ege bölgesinde bulunur. Görsel olarak göze hitap etmese de insanların damak tadına hitap eden ve çokça tercih edilen bir deniz ürünüdür. Midye işi ile uğraşan bir esnafın aylık geliri diğer e...
Peynirli Midye Börek
Peynirli midye börek, oldukça şık görünüşlü olan bu börek özel günlerinizde konuklarınıza ikram edebileceğiniz hem görsellik bakımından dikkat çeken hemde harika bir lezzeti olan çıtır çıtır bir börektir. Peynirli midye börek tarifiMalzemeler:Biz çay...
Yufkadan Midye Böreği
Yufkadan Midye Böreği, yediden yetmişe herkesin beğeniyle tüketeceği enfes bir börek çeşididir. Midye böreğinin ismi hazırlanırken verilen midye şeklinden gelmektedir ve ismini midyeden almaktadır. Yufkadan midye böreği hazırlamak için gereken malzem...
Kabuklu Midye
Kabuklu Midye; satın alırken taze ve mümkünse canlı olmasına dikkat özen göstermelisiniz Özellikle midye, yaz aylarında çabuk bayatlar ve bozulur.Öncelikle midyeyi tanımak gerekirse; midye, bir çok denizde, birazı tatlı sularda koloni şeklinde yaşar...

Midye Dolma Zehirlenmesi

Midye dolma zehirlenmesi: Ülkemizde oldukça fazla tüketilen midye dolması oldukça ölümcül olabilecek zehirlenmelere sebep olabilir. Bu durum midyenin içine bulaşabilen bakteriler ve dinoflagellalar midyenin içinde farklı kimyasallar ürettiğinden, in...

Midye Börek

Midye börek, görüntü itibarıyla mideyi anımsattığı için bu ismi almıştır. Midye börek yapımı ve şekli itibariyle kolay bir börek çeşidi olup; misafirler tarafından severek tüketilen yiyeceklerin ilk sıralarında yer alır. Bayan oturmalarında y...

Kıymalı Midye Böreği

Kıymalı Midye Börek: Börek çeşitleri arasında en çok kullanılan börek çeşididir. Midye şeklinde yapıldığı için biraz uğraş isteyen bir börektir. Görünüm ve lezzet bakımında oldukça muhteşemdir. Kadınlar arası gün, yemek davetleri, sunum merakl...

Midye Böreği

Midye Böreği, Hatay ilimize ait bir yiyecektir. Görsel açıdan çok güzel olduğu gibi lezzet açısından da damak zevkinize hitap edeceğinden eminim. Şimdi vereceğim midye böreği tarifi denediğinizde vazgeçemeyeceğiniz bir öğün olacak.

Cahide Jibek Midye Tatlısı

Cahide Jibek midye tatlısı, tarifini özellikle bayramlarda, özel günlerinizde yapabilirsiniz. Hem görselliğiyle, hem de lezzetiyle baklavayı bile aratmayacak bir tatlıdır. Bu tatlıyı genellikle mayalı hamurdan yaparlar. Ancak Cahide Jibek bunu...

Midye Dolma

Midye Dolma: Midye bir deniz ürünüdür. Midye dolma en çok Marmara ve Ege bölgesinde tüketilir. Midyenin içi temizlenerek pirinç ile iç hazırlanıp doldurulur. Tadı çok bilindik olmadığı için pek tercih edilmez. Malzemel...

Açma Midye Börek

Açma midye böreği, .Börek Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Özellikle Ülkemizde iç Anadolu da fazlasıyla tüketilen hamur işlerinin arasındadır el açması börek. Elde açılan bir çok börek çeşitti vardır. Bir çoğumuz beceremediğimiz bir çoğumuzda ...

Midye Kurabiye

Midye Kurabiye: Midye kurabiye görsel olarak zengin bir kurabiye çeşididir. Görseli zengin bu kurabiyenin yapımı da biraz zahmetlidir. Ancak tat ve görünüş bakımından zengin bu kurabiye sık tercih edilir. Midye Kurabiye İçi...

Midye Regl Olur Mu

Midye Regl Olur Mu; Bu konu oldukça merak edilen bir konu haline gelmiştir. Genel olarak insanların kafasında midye regl oluyor ve bu yüzden yemek günah gibi bir inanca sahiptir. Midye incelendiğinde regl olması gibi bir durumun söz konusu bil...

Midye Poğaça

Midye poğaça, Sabah kahvaltıları ve misafirlerimiz için çok hoş ve şık poğaça çeşididir. Poğaça Hemen hemen herkesin evinde hazırda bulunması gereken bir atıştırmalıktır. Poğaça aynı şekilde bir öğün yiyeceğimizdir. Örneğin sabah erkenden işe ...

Cevizli Midye Tatlısı

Cevizli Midye Tatlısı, özellikle iftar davetlerinde ve bayramlarda sıklıkla hazırlanan cevizli midye tatlısını sizlerde canınız çektiği zaman kolaylıkla yapabilirsiniz. Biraz el oyalayan ve zahmetli olması nedeni ile hazırlamaktan...

Midye Pilavı

Midye Pilavı, Midye, Familyası midyegiller (mytilidae). Yaşadığı yerler çoğu denizlerde, az tatlı sularda koloni halinde yaşarlar. Özellikle vücudu kireçli maddeden yapılmış iki eşit kabukla örtülüdür. Çoğu zemin hayvanıdır, solungaç solunumu ...

Midye Caiz Mi

Midye Caiz Mi, Midye, deniz kıyısına en yakın kayalara yapışık olarak yaşamlarını sürdüren, birbirlerine yapışık iki parça kabukları olan ve omurgasızlar sınıfında bulunan deniz ürünüdür. Günümüzde dünya mufağında ve ülkemizde yoğ...

Midye Sote

Midye sote, Midyenin içerdiği kabaca protein yağ su ve mineral maddeler bulunuyor. Avrupa ülkesinde daha yoğun tüketiliyor. Bizim ülkemizde çok yaygın bir tüketimi olduğu söylenemez. Bizim ülkede tüketimi düşüktür. Son zamanlarda midye ye...

Midye Nasıl Temizlenir

Midye Nasıl Temizlenir, Kabuklu olan midye balıkçılardan ya da balık halinden alınır. Kabuklu midyeler genellikle satılmadan önce temizlenmemiş olur. Midyenin güzel ve lezzetli olması için pişirmeden önce denizin pisliğinden, yosundan, kumlard...

Dondurulmuş Midye Tava

Dondurulmuş Midye Tava, özellikle denizin sunmuş olduğu bu muhteşem lezzeti denememiş çok kişi vardır. Midye tava yer misin diye sorulduğunda ben pek beğenmiyorum diye cevap verir. Ancak tarifine uygun olarak doğru malzemeler kullanılarak yapı...

Midye Şiş

Midye Şiş, Midye, birbirine eklemlenmiş olan, iki parça şeklinde kabukları bulunan yumuşakçalara verilen isimdir. Bir çoğuda omurgasız olup istiridye olarak billnmektedir. Tarak veya deniz tarağı ismiyle bilinen türler de genel olarak midye o...

Midye Tava Sosu

Midye tava sosu, Midyenin içerdiği kabaca protein yağ su ve mineral maddeleri bulunuyor. Avrupa ülkesinde çok yoğun tüketiliyor. Bizim ülkemizde çok yaygın tüketimi olduğu söylenemez. Bizim ülkemizde tüketimi düşüktür. Son zamarlarda midy...

Midye Baklava

Midye baklava, Baklava sadece bayramlarda değil, yılın her günü severek yediğimiz bir özel lezzetir. Türk mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Herkes tarafından çok seviliyor. Hem yapılışı kolay oluyor hem de lezzeti ile en g...

Ispanaklı Midye Börek

Ispaklı midye börek, bir çoğumuzunseverek tükettiği ve evde kolaylıkla yapabileceğimiz bir börek çeşididir. Ispanak sevmeyen çocuklarımıza bu sayede ıspanak yedirebiliriz. Ispanaklı midye böreği önceden hazırlanıp derin dondurucularda saklayab...

Tatlı Su Midyesi

Tatlı su midyesi, derelerde, göllerde yaşam sürer. Genellikle sığ alanlarda, kumluk bölgelerde bulunurlar. Gözle görünmeyen canlılar ve bakteriler sayesinde beslenen canlılardır. Çoğunlukla talı su midyesi akvaryumda beslenmek için toplanır. A...

 

Cahide Jibek Midye Tatlısı
Midye Dolma
Açma Midye Börek
Midye Kurabiye
Midye Regl Olur Mu
Midye Poğaça
Cevizli Midye Tatlısı
Midye Pilavı
Midye
Midye Caiz Mi
Midye Sote
Midye Nasıl Temizlenir
Dondurulmuş Midye Tava
Midye Şiş
Midye Tava Sosu
Midye Baklava
Ispanaklı Midye Börek
Tatlı Su Midyesi
Midye Türleri
Midye Sosu
El Açması Midye Börek
Patatesli Midye Börek
Hazır Yufkadan Midye Börek
Midye Tava
Midye Kaç Kalori
Dondurulmuş Midye
Midye Fiyatı
Peynirli Midye Börek
Yufkadan Midye Böreği
Kabuklu Midye
Popüler İçerik
Midye Nasıl Temizlenir
Midye Nasıl Temizlenir, Kabuklu olan midye balıkçılardan ya da balık halinden alınır. Kabuklu midyeler genellikle satılmadan önce temizlenmemiş olur. ...
Dondurulmuş Midye Tava
Dondurulmuş Midye Tava, özellikle denizin sunmuş olduğu bu muhteşem lezzeti denememiş çok kişi vardır. Midye tava yer misin diye sorulduğunda ben pek ...
Midye Şiş
Midye Şiş, Midye, birbirine eklemlenmiş olan, iki parça şeklinde kabukları bulunan yumuşakçalara verilen isimdir. Bir çoğuda omurgasız olup istiridye...
Midye Tava Sosu
Midye tava sosu, Midyenin içerdiği kabaca protein yağ su ve mineral maddeleri bulunuyor. Avrupa ülkesinde çok yoğun tüketiliyor. Bizim ülkemizde çok y...
Midye Baklava
Midye baklava, Baklava sadece bayramlarda değil, yılın her günü severek yediğimiz bir özel lezzetir. Türk mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden bir...
Ispanaklı Midye Börek
Ispaklı midye börek, bir çoğumuzunseverek tükettiği ve evde kolaylıkla yapabileceğimiz bir börek çeşididir. Ispanak sevmeyen çocuklarımıza bu sayede ı...
Tatlı Su Midyesi
Tatlı su midyesi, derelerde, göllerde yaşam sürer. Genellikle sığ alanlarda, kumluk bölgelerde bulunurlar. Gözle görünmeyen canlılar ve bakteriler say...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Dondurulmuş Midye
Midye Fiyatı
Peynirli Midye Börek
Yufkadan Midye Böreği
Kabuklu Midye
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Midye Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Midye Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2018