midye.gen.tr
midye

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Midye

Midye, Midye eğitim kitaplarında latince (Mytilidae) olarak adlandırılmaktadır. Midye familyası yaşam alanları itibariyle çoğu denizlerde, azı ise tatlı sularda koloni şeklinde  yaşarlar. Midye’ nin vücudu kireçli maddeden yapılmış iki eşit şekilli kabukla kapalıdır. Türleri itibariyle zemin yakın alanlarda yaşamını sürdüren bir hayvanıdır. Solungaç solunumu yapmaktadırlar. 4 mm den 60 cm kadar boyları vardır. Yumurta ile üremelerini gerçekleştirirler. Midye ailesini ömürleri ise türden türe göre değişmektedir. Deniz midyeleri genellikle 12-14 yıl arasında, dere midyeleri genellikle 20 - 30 yıl, ilginç bir şekilde tatlı su inci midyeleri hemen hemen 80 - 100 yıl kadar uzun bir süre yaşamlarını sürdürebilirler. Midye familyası yaklaşık olarak 11.000 den fazla türe sahip olduğu araştırmalar neticesinde öğrenilmiştir.

Midyenin Yapısı,

Midyeler kabuklu yapısını nedeniyle kolayca tanınabilen, çoğunlukla denizlerde kaya, koylara, gemi ile vapur diplerine, rıhtım direklerine yapışık olarak yaşayan yumuşakçalardır.Yassı solungaçlılar grubundadır. Salyangozların tek parçadan oluşan kabuğu yerine, midyelerin iki parça sert ve katı kabuksu bir yapıdan ibarettir. Bu iki kabuk birbirlerinin sertlik ve yapısı itibariyle tamamen aynıdır.

Midye yapısındaki iki sert kabuğun içerisinde kalarak korunaklı olarak yaşar. Yapı itibariyle manto denilen yumuşak bir ince zarla da kaplıdır. Bu zar midyeyi kabuğun içerisinde dağılmamasını engellemektedir. 3 tabakadan oluşan kabuklar mantonun salgılarıdır. Dış kabuklarını, bir parçadan ötekine çapraz olarak uzanan çift kas sistemi aracılığıyla sımsıkı bir şekilde yapışık tarzda tutmaktadır. Midyenin isteğine göre kabukların açılıp kapanması bu kas yapısının anatomik yapısı ile sağlanmaktadır. Canlı midyeler kabuklarını genellikle kapalı tutmasına rağmen ölü midyelerin kasları konsantrasyonlarını kaybettikleri için ligament sayesinde açılabilirler. 

Midyenin Organları,

Midyeler sadece kabukla kapalıdır. Baş ve burun gibi yapıları bulunmamaktadır ancak kas yapısından oluşan bir çeşit ayağı vardır. Bu özellikleri nedeniyle balta ayaklılar olarak da adlandırılmaktadır. Yine kabukları arasında iki çift solungaçları bulunur. Bu solungaçlar görüntü itibariyle yassı levha biçimindedir. Solungaçlar küçük kirpikleri devamlı olarak kıpırdanmayla kabuğun üstünde bulunan delikten içeri giren su, bütün midyenin vücudu dolaşımını tamamladıktan sonra alttaki delikten dışarı bu su atılır. Beslenmelerini de solungaç kirpiklerinin oluşturduğu su akımı ile sürüklenen en küçük besi parçacıkları ile sağlarlar. Böylelikle midye denizdeki veya sulak bölgedeki  küçük hayvancıklar ile beslenmelerini sağlamış olurlar. Midyelerin genel olarak ağzı; üzeri kirpik ile kaplı dört adet ağız kolunun uzantısı arasındadır. Ağız boşluğunda ise çeneler, tükürük bezleri ile çiğnemeye yarayan diş yapısı bulunmamaktadır. Sindirim sistemi bir çok canlının aksine küçük bir mide ile çok kısa bir bağırsaktan ibarettir.

Midye

Kalp perikart boşluğu içinde daima bulunmaktadır, bir karıncı ve iki kulakçıktan ibaret anatomik bir yapısı vardır. Bir çok canlının aksine kan solungaçlar arasından geçerken temizlenmesini sağlamaktadır.

Midye yapı itibariyle etli, yumuşak ve görüntü itibariyle ayağı baltaya benzemektedir. Bu ayağın salgıladığı yapısal bir madde sayesinde su temasında katılaştığından bisüs denilen uzantıları meydana getirmektedir. Bu uzantı sayesinde midye, besin kaynaklarının fazla olduğu ere gider ve yapışabilirler. İstedikleri zaman yapıştığı bölgeden iplikleri kopararak yerini değiştirirler. Balta ayaklarıyla tür itibariyle sıçrayabilenleri de vardır. Tarak midyeleri  manto boşluğuna aldıkları suyu basınçla itekleyerek yüzerek yer değiştirirler. Bazı türleri ise suyun giriş ve çıkış yapmış olduğu deliğini dışarıya doğru bırakarak kendilerini nemli çamur veya ıslak kum zemininin içerisine gömmektedirler.

Midyelerin nadir bir kısmında göz bulunmaktadır. Ancak midyenin başı olmadığından sanılanın aksine manto kenarında bir sıra halinde düzenli olarak bulunmaktadır. Diğer hayvanlarda görüldüğü gibi vücudun ön bölgesi uç kısmında değildir. Yaratılış gereğince manto kenarına sıralanmıştır. Midyelerin bir kısmında erkeklik ve  dişilik özelliğine sahiptir ancak çoğu eşeylidir.  Bir dişi midye yaz aylarında yaklaşık 450.000 civarında yumurta bırakabilirler. midyede döllenme su içerisinde oluşmaktadır. Yumurtalar, ekseri dişi manto boşluğunda suyla girmeyi sağlayan spermler tarafından döllenmektedir. Yumurta içerisinden çıkan 1/2 mm uzunluğundaki kirpikli veliger serbest yüzen larvaları ana midyenin solungacına yapışarak yaşamını sağlar. Belli bir süre sonra anadan ayrılarak çengelleri sayesinde kendini bir balığın veya deniz canlısının solungaç veya yüzgeçleri üzerine tutunurlar. Bu tutunma balık ve deniz canlısı üzerinde bulunan parazitleri tüketerek kabukları meydana gelinceye kadar yaşamlarını burada sürdürürler. Kabukları meydana gelen genç midyeler balığı terk ederler. Bu aşama sanılanın aksine yaklaşık 5 yıl kadar sürmektedir.

Midyenin Beslenmesi,

Genç midyeler beslenmesini ekseri küçük kurtçukların yoğun olduğu yerleri tercih ederler. Dikkat edilirse besin yönünden zengin olan denizlere lağım dökülen yerler ve çamurlu bölgelerde çok fazlaca bulunmaktadırlar. Bu tarz mikroplu sularda yaşamlarını sürdüren midyeler insanların tüketmesi halinde tifo mikrobu gibi bir çok hastalığın insana bulaşmasını kolayca sağlar. Demir tarzında oksit oluşturan bölgeleri seven midyeler tüketildiği taktire, tüketen kişide zehirlenme belirtileri gözlemlenmektedir. Ayrıca bazı zehirli bitkileri tüketen midye ciddi felçlere hatta ölümlere sebep verebilir. Bu nedenlerle Sağlıklı olarak bir midye tüketilmek isteniyorsa temiz ve sağlıklı deniz veya göllerde yetişen doğal midyeler tüketilmelidir. 

Yayınlanma Tarihi : 18.2.2016 13:52:20

Midye Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Midye"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Sebzeli Midye Böreği

Sebzeli Midye Böreği, hazır yufka ile çeşitli malzemeler kullanarak muhteşem börekler hazırlamak mümkündür. Bunlardan bir tanesi de hem görünümü hem de lezzetti ile sebzeli midye böreğidir. Yufkaların şekli aynı midyeyi andırdığı...

Midye Dolma Kalori

Midye Dolma Kalori, Midye bir deniz mahsülüdür. Midyeler denizlerde koloni şeklinde ve deniz dibinde yaşarlar. Boyları genelde 5 ile 60 santim arasındadır. Midyeniin etrafı iki tane sert kabukla kaplıdır. Bu kabuğun içerisinde kal...

Midye Dolma Pilavı

Midye Dolma Pilavı, Midye yaşam alanları itibariyle denizde yaşayan ve tatlı sularda yaşayan koloni şeklinde hayatını sürdüren hayvandır. İki tarafı da kabukla kapalı şekilde olur. Genellikle denizlerde, kayalık bölgelerde, rıhtım...

Oktay Usta Midye Tatlısı

Oktay Usta Midye Tatlısı, enfes lezzetlidir. Şekli ile de ilgi çeker ve beğenilerek yenilen bir tatlıdır. Oktay ustanın yaptığı ve verdiği müthiş tariflerden bir tanesidir. Bu tatlıyı mutlaka yapmalısınız. Sizde severek yiyeceksin...

Midye Helalmi

 Mideye Helalmi, midye, çift kabuklular sınıfına ait olan bir tür deniz canlısıdır. Özellikle dinimizde yenmesinin helal olup olmadığı tam olarak bilinmemekte ancak bu konuda bazı İslam alimleri hadis ve fıkıh kitaplarını yorumlay...

Tavuk Midye

Tavuk Midye, Bu tarif hem çok hafif hemde oldukça faydalı bir tavuk yemeği tarifidir. Tavuk göğüs eti pek sevilmeyen bir et türüdür biraz kuru bir tadı olduğundan dolayı çok tercih edilmez tavuk göğüs etine farklı lezzetler katara...

Midye Çöreği

Midye çöreği beş çayları ve atıştırmalıklar için güzel ve lezzetli bir seçenektir. Konuklarınıza gönül rahatlığı ile ikram edebileceğiniz bu tarif görüntüsü ile masalarınızı süsleyecek ve kısa zamanda hazırlanması ile sizi zora so...

Dolma Midye

Dolma midye, Ermeni mutfağına ait lezzetlerden biri olan dolma midye, Osmanlı saray mutfağından bu yana yapılan damaklarımıza yerleşmiş bir tattır. Midyayı dolma olarak da bilinir. Özellikle İstanbul'daki balıkçılarda ve sokak tez...

Midyenin Yararları

Midyenin yararları, midye temiz sularda ve hijyen kurallarına uygun olarak hazırlandığında yararlı bir deniz ürünüdür. Midye vücudu kireçli maddelerden yapılmış iki eşit kabukla örtülü özellikle tatlı sularda koline halinde yaşaya...

Kokoreç Midye

Kokoreç midye, olsa da yesek dediğinizi duyar gibiyim. Her ne kadar vücuda zararlı deniliyor olsa bile özellikle kış aylarının vazgeçilmez tatları arasında yer almaktadır. Kokoreç Anadolu Bölgesinde ve Balkanlarda, koyunun veya ke...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

midye, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017