Dondurulmuş Midye Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Haziran 2024

Dondurulmuş Midye Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dondurulmuş midye, yüksek besin değeri ve mineral içeriği bakımından oldukça zengin bir deniz ürünüdür. Üç tarafı denizlerle çevrili ve zengin iç sulara sahip ülkemizde, su ürünleri tüketimi diğer et ve tavuk ürünlerine oranla oldukça düşüktür. Ülkemizde kişi başına düşen su ürünleri tüketimi, Avrupa ve dünya ortalamalarının oldukça altındadır. Oysa su ürünleri, dengeli beslenme için son derece önemli ve gereklidir. Yüksek protein içeriği ve insan beslenmesi için gerekli amino asitleri dengeli bir şekilde barındırması, bu ürünlerin en belirgin özelliklerindendir. Ayrıca kolay sindirilebilir olmaları, her yaş grubundaki bireyler tarafından rahatlıkla tüketilebilmelerini sağlar.

Son yıllarda doymamış yağ asitleri ile beslenmenin daha sağlıklı olduğu bilinçlenmiş ve doymuş yağ asitlerinden kaçınma eğilimi artmıştır. Su ürünleri, doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içermeleri ve özellikle Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri bakımından zengin olmaları nedeniyle beslenmemizde önemli bir yer tutar. Bunun yanı sıra, özellikle çocuk gelişimi için gerekli olan mineral ve vitaminleri de içerirler.

Midyelerin Besin Değerleri

  • Protein: 10.2%
  • Yağ: 1.95%
  • Karbonhidrat: 2.36%
  • Su: 83.2%
  • Mineral: 1.48%
Midyelerde protein ve yağ oranları, yumurtlama dönemlerinde yüksek olmakla birlikte, bu dönem sonrasında düşer. Özellikle sonbahar, kış ve ilkbahar başlarında midyelerin en lezzetli olduğu zamanlardır.

Midyelerin İçerdiği Başlıca Mineraller

  • İyot: 105 mg
  • Potasyum: 280 mg
  • Magnezyum: 32 mg
  • Sodyum: 295 mg
  • Kalsiyum: 25 mg
  • Demir: 4.2 mg
  • Fosfor: 200 mg
  • Klor: 460 mg
  • Çinko: 1.8 mg
  • Flor: 480 mg
  • Bakır: 480 mg
Midyelerin İçerdiği Başlıca Yağ Asitleri

  • Palmitoleik Asit: 136 mg
  • Palmitik Asit: 367 mg
  • Oleik Asit: 125 mg
  • Ekiosentik Asit: 127 mg
  • Arkidonik Asit: 66 mg
  • Miristik Asit: 102 mg
Midye eti, doymuş yağ asitleri bakımından düşük, Omega-3 yağ asitleri bakımından ise zengindir. Bilindiği üzere, Omega-3 yağ asitleri birçok hastalığa iyi gelmektedir ve özellikle çocuk gelişiminde büyük bir rol oynamaktadır. Midyeler, iç tüketimde olduğu kadar yurtdışına da ihraç edilen bir deniz ürünüdür. Midyeler genellikle tuzlanmış, konserve edilmiş olarak hazırlanabileceği gibi, ülkemizde çoğunlukla midye tava ve midye salata olarak da sunulmaktadır.

Midyelerin yararlı yönlerinin yanı sıra, taze tüketilmediğinde sağlık açısından zararlı olabilecek durumlara da yol açabilirler. Midyeler, genellikle taze tüketilmesi gereken besinlerdir. Uzun süre beklemiş midyeler tazeliğini yitirebilir ve bozulabilir. Taze avlanmış olsalar dahi, kirli kaplarda taşınmış olmaları, kirli yüzeylere temas etmeleri, sağlığa uygun olmayan aletlerle ayıklanmaları ve ayıklayan kişinin ellerinin temiz olmaması gibi sebeplerle mikrobiyolojik olarak kirlenebilirler. Ayrıca, midyelerin yaşadıkları ortama göre virüsler, ağır metaller ve biotoksinler içerebilirler.

Dondurulmuş ve sterilize edilmiş midyeler, güvenli tüketim için bir alternatif oluşturur. Dondurulmuş olarak da ihraç edilen midyeler, tazelik ve besin değeri açısından yüksek bir kalite sunar. En sağlıklı tüketim şekli, taze ve temiz bir ortamdan alınmış midyelerin tüketilmesidir.

Dondurulmuş Midye Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Emzirirken Midye Yenir  mi?

Emzirirken Midye Yenir mi?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Midye Tava Tarifi ve Malzemeleri

Midye Tava Tarifi ve Malzemeleri

Kokoreç Midye Kokoreç Hazırlanışı

Kokoreç Midye Kokoreç Hazırlanışı

Sodalı Midye Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Midye Böreği Tarifi ve Malzemeleri

100 Gram Midye Besin Değeri

100 Gram Midye Besin Değeri

Midye Haram mı?

Midye Haram mı?

Güncel

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Midye Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Midye Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yufkadan Midye Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Midye Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Midye Regl Olur Mu?

Midye Regl Olur Mu?

Ispanaklı Midye Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Midye Börek Tarifi ve Malzemeleri

Midye Caiz  mi?

Midye Caiz mi?

Oktay Usta Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Midye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Midye Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Midye Tarifi ve Malzemeleri

Midye Kabuğu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Midye Kabuğu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

1 Adet Midye Dolma Kaç Kalori?

1 Adet Midye Dolma Kaç Kalori?

Bilinen En Önemli Midye Çeşitleri

Bilinen En Önemli Midye Çeşitleri

Dondurulmuş Midye Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dondurulmuş Midye Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Midye Dolma Zararları Nelerdir?

Midye Dolma Zararları Nelerdir?

Midye Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Midye Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Midye Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Midye Sosu Tarifi ve Malzemeleri