Midye Tatlısı Midye tatlısı, midye baklavası olarak da bilinen şerbetli bir tatlıdır. Şekli midyeye benzediğinden dolayı bu adı almıştır. Görüntüsü ise baklava dilimi kadar meşhurdur. Hamuru ve yapılışı baklava tarifine benzer, ancak midye tatlısını yapmak daha pratik ve kolaydır. 12-15 tane bezeden oluşan bir yufkadan bir tepsi midye tatlısı elde edilir. Midye tatlısı tarifleri arasında mayalı olan seçenekler de mevcuttur. Kolay bir yapım aşaması için hazırlanan hamurun yumuşak olmasına dikkat etmek, tatlının püf noktalarından biridir. Yumuşak bir hamurla daha iyi açılan yufka kalın kalmayacak ve tatlı istenilen kıtırlığa ulaşacaktır. Dinlenmek için bekletilen bezeler, daha sonra açılmak için tekrar yuvarlanmamalıdır. Bu, hamurun sıkışmasına sebep olur ve açılmayı zorlaştırır. Hamuru açma işlemi, tahta bir zemin üzerinde her zaman daha iyi sonuç verecektir. Midye Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin
Şerbeti İçin
Midye Tatlısı Nasıl Yapılır? Öncelikle tatlının şerbeti kaynatılır. Bunun için bir tencerenin içerisine su, şeker ve limon suyu konup karıştırılır. 10 dakika kadar kaynatılır. Tatlının hamuru için hamur yoğrulacak bir kabın içerisine sıvı yağ, yoğurt, sirke yahut limon suyu ve yumurta konur, karıştırılır. Sıvı harcın üzerine nişasta, un ve kabartma tozu eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur. Hazır olan hamurdan 12 adet beze yapılır. Tatlının daha ince ve kıtır olmasını tercih ediyorsanız hamur 15 adet bezeye ayrılabilir. Hamur bezeleri temiz bir bezin altında 15 dakika dinlendirilir. Dinlenen bezelerin her biri bir servis tabağı büyüklüğünde merdane yardımıyla açılır. Aralarına nişasta serpilerek üst üste konur. Aynı baklava yufkası gibi üst üste konmuş olan hamur oklava ile büyütülür. Yufka açılabildiği kadar inceltilir. Açılan yufka rulo yapılarak sarılır. 1 parmak kalınlığında parçalara ayrılır. Ayrılan her bir parça fazla bastırılmadan bir avuç büyüklüğünde tekrar açılır. Açılan küçük hamurların içerisine ceviz konur. Fazla bastırılmadan midye görünümü verecek şekilde katlanır. Fırın tepsisine dizilir. Bir tavanın içerisinde tereyağı eritilip üzerine sıvı yağ eklenir ve kızdırılır. Ocaktan alınan yağ, tatlının üzerine bir kaşık yardımıyla dökülür. 200 derecelik fırında, midye tatlıların üzerleri kızarana kadar pişirilir. Pişen tatlı fırından alınıp ılımaya bırakılır. Daha sonra üzerine hazır olan şerbet dökülür. Eğer tatlıyı hazırlama işlemi uzayacaksa şerbet, tatlı fırındayken kaynatılır. Şerbeti dökülen tatlı 4-5 saat dinlenip, şerbetini iyice çektikten sonra servis edilebilir. Ekstra Bilgiler Midye tatlısının lezzetini artırmak için bazı püf noktalarına dikkat etmek önemlidir. Hamurun iyice yoğrulması ve dinlendirilmesi, yufkaların ince açılması ve cevizlerin taze olması tatlının kıvamını ve lezzetini doğrudan etkiler. Ayrıca, şerbetin sıcak tatlının üzerine dökülmesi tatlının daha iyi şerbet çekmesini sağlar. Tatlıyı servis etmeden önce üzerine toz Antep fıstığı serpebilir veya yanında bir top dondurma ile sunabilirsiniz. |