midye.gen.tr
midye

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Kum Midyesi

Kum Midyesi: Özellikle Karadeniz, Marmara denizi ve Ege denizindeki kumlu zeminlerde 20-25 metre 1-14 kulaç derinliklerde sürüler halinde yaşarlar ve gelişmiş ayakları ile yerlerini sürekli değiştirebilirler ve bulundukları kumlu zemini kazıyarak besin bulmak suretiyle yaşamlarını sürdürebilen ve en büyük düşmanları ise insanlar olan, tatlı su ağızlarında bile yaşayabilen, algler ve çamurlarda ki çok küçük organizmalarla ve planktonlarla beslenen, dekoratif formatlı olan, kabukları kalker ve silis esaslı ve ekonomik açıdan da mükemmel derecede iyi getirisi olan bir deniz canlısıdır.1800'lü senelerde İtalya'nın kıyılarında çokça avlanan kum midyesi, tıpkı bizde de olduğu gibi hesapsızca ve bilinçsizce avlanma neticesinde bir anda yok olma durumu ile karşı karşıya kalmıştır. Bu sıkıntılı durum karşısında Popülasyonun devamı yönünden ilk kez 1987 yılında kota uygulaması konmuştur. Bizim ülkemizde ise, 1987 yılında ilk defa avlanmaya başlanan kum midyesi ya da halk arasındaki ismi ile (cık-cık ). Vücut yapısı diğer midyeler de olduğu gibi menteşe biçiminde olup, iki üçgen görünümünde ki kabuklarla birbirine bağlıdır. Grimsi ve beyaz renkli ve yatay çizgileri olan bir kum midyesinin kabuğu açıldığında iç renginin beyaz olduğu görülür. Özellikle akarsuların karıştığı yerlerde, zemini kumlu ve çamurlu ortamlarda 5-30 cm kalınlığında olan kum ve çamurun içinde gömülü bir halde yaşarlar.
Kum Midyesi

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ürerler ve dreçlerle balıkçılar tarafından avlanması yapılmaktadır.

Latince adı Chamelea gallina'dır.(Kum midyesi) Ülkemizde 1380 sayılı yasanın 17.maddesine göre avlanması gereken minimum boy uzunluğu 1,7 cm'dir. Bu uzunluğun altında avlanmaları kesinlikle yasaklanmıştır. Bu Kum midyelerinden bir tanesinin ortalama olarak 350.000 adet yumurta yaptığı belirlenmiştir. Karadeniz bölgesindeki üremeleri Mayıs-Haziran ve Temmuz aylarını kapsamaktadır. Kum midyelerinin en önemli özelliği bunlarda bulunan iki adet pompa sistemlerinin olmasıdır. Pompalardan bir tanesinin görevi oksijen ve yem temini için deniz suyunu içeri çeker, diğer pompanın görevi ise artıkları ve pislenmiş olan suyu denize bırakır. Ortalama Yaşamsal ömürleri 3-4 yıl kadardır.
  • Marmara denizi ve İstanbul ve Çanakkale boğazlarında, bulunmaktadır.
  • Kefken adası feneri ve tosun burnu arasında bulunan karasularımızda, bulunmaktadır.
  • Çayağzı burnu ile Gürcistan sınırı arasında bulunan karasularımızda, da bulunmaktadır.Bakanlığın önerdiği sistemde avlandığında denizcilerimiz ve ülkemiz açısında çok önemli bir getirisi olan deniz ürünüdür. Rast gele.

Yayınlanma Tarihi : 30.12.2016 11:11:36

Kum Midyesi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kum Midyesi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Sebzeli Midye Böreği

Sebzeli Midye Böreği, hazır yufka ile çeşitli malzemeler kullanarak muhteşem börekler hazırlamak mümkündür. Bunlardan bir tanesi de hem görünümü hem de lezzetti ile sebzeli midye böreğidir. Yufkaların şekli aynı midyeyi andırdığı...

Midye Dolma Pilavı

Midye Dolma Pilavı, Midye yaşam alanları itibariyle denizde yaşayan ve tatlı sularda yaşayan koloni şeklinde hayatını sürdüren hayvandır. İki tarafı da kabukla kapalı şekilde olur. Genellikle denizlerde, kayalık bölgelerde, rıhtım...

Midye Dolma Kalori

Midye Dolma Kalori, Midye bir deniz mahsülüdür. Midyeler denizlerde koloni şeklinde ve deniz dibinde yaşarlar. Boyları genelde 5 ile 60 santim arasındadır. Midyeniin etrafı iki tane sert kabukla kaplıdır. Bu kabuğun içerisinde kal...

Oktay Usta Midye Tatlısı

Oktay Usta Midye Tatlısı, enfes lezzetlidir. Şekli ile de ilgi çeker ve beğenilerek yenilen bir tatlıdır. Oktay ustanın yaptığı ve verdiği müthiş tariflerden bir tanesidir. Bu tatlıyı mutlaka yapmalısınız. Sizde severek yiyeceksin...

Midye Çöreği

Midye çöreği beş çayları ve atıştırmalıklar için güzel ve lezzetli bir seçenektir. Konuklarınıza gönül rahatlığı ile ikram edebileceğiniz bu tarif görüntüsü ile masalarınızı süsleyecek ve kısa zamanda hazırlanması ile sizi zora so...

Tavuk Midye

Tavuk Midye, Bu tarif hem çok hafif hemde oldukça faydalı bir tavuk yemeği tarifidir. Tavuk göğüs eti pek sevilmeyen bir et türüdür biraz kuru bir tadı olduğundan dolayı çok tercih edilmez tavuk göğüs etine farklı lezzetler katara...

Midye Helalmi

 Mideye Helalmi, midye, çift kabuklular sınıfına ait olan bir tür deniz canlısıdır. Özellikle dinimizde yenmesinin helal olup olmadığı tam olarak bilinmemekte ancak bu konuda bazı İslam alimleri hadis ve fıkıh kitaplarını yorumlay...

Dolma Midye

Dolma midye, Ermeni mutfağına ait lezzetlerden biri olan dolma midye, Osmanlı saray mutfağından bu yana yapılan damaklarımıza yerleşmiş bir tattır. Midyayı dolma olarak da bilinir. Özellikle İstanbul'daki balıkçılarda ve sokak tez...

Midye Böreği

Midye Böreği, Hatay ilimize ait bir yiyecektir. Görsel açıdan çok güzel olduğu gibi lezzet açısından da damak zevkinize hitap edeceğinden eminim. Şimdi vereceğim midye böreği tarifi denediğinizde vazgeçemeyeceğiniz bir öğün olacak...

Kokoreç Midye

Kokoreç midye, olsa da yesek dediğinizi duyar gibiyim. Her ne kadar vücuda zararlı deniliyor olsa bile özellikle kış aylarının vazgeçilmez tatları arasında yer almaktadır. Kokoreç Anadolu Bölgesinde ve Balkanlarda, koyunun veya ke...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

midye, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018