midye.gen.tr
midye

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Kabuklu Midye

Kabuklu Midye; satın alırken taze ve mümkünse canlı olmasına dikkat özen göstermelisiniz  Özellikle midye, yaz aylarında çabuk bayatlar ve bozulur.Öncelikle midyeyi tanımak gerekirse; midye, bir çok denizde, birazı tatlı sularda koloni şeklinde yaşarlar.Vücudu kireçli maddeden yapılmış olan  iki eşit kabukla kaplıdır. Geneli zemin hayvanıdır. Solungaç solunumu ile yaşarlar. En fazla 60 cm boyları vardır. Yumurta ile çoğalırlar. 11.000 civarı çeşidi vardır. 30 yıla kadar yaşarlar.

Midyeler kabuklarından dolayı kolayca tanınabilen, birçok denizde kayalara, rıhtımların direklerine, gemilerin diplerine yapışık olarak yaşamakta olan yumuşakçaların, yassı solungaçlılar sınıfındandırlar. Salyangozların tek parçadan oluşan kabuğu yerine, bunlarınki iki parçadan oluşmaktadır. Bu iki kabuk birbirlerinin tam olarak aynısıdır. Midye bu iki sert kabuğun arasında hayatını sürdürür. Ayrıca manto adı verilen yumuşak bir zarla da çevrilidir. Üç kısımdan meydana gelen kabuklar mantonun salgılamasıdır. Dış kabuklarını, bir parçasının diğerine çapraz olarak uzanan kaslar aracılığıyla sıkı bir biçimde yapışık olarak tutar. Kabukların açılıp kapanması midyenin arzusuna göre yine bu kaslarla oluşur. Canlı midyelerin kabukları kapalı biçimde olmasına rağmen ölü olanlarının, işlevlerini kaybettiklerinden dolayı ligament sayesinde açılır. 

Midyelerin baş kısmı bulunmaz. Ama kaslardan yapılmış olan bir çeşit ayağı bulunmaktadır.  Bundan ötürü bunlara, balta ayaklılar ismi de verilmektedir. Yine kabukları arasında yassı levhaya benzeyen  iki çift solungaçları vardır. Solungaçlarda bulunan küçük kirpiklerin devamlı olarak kıpırdanmasından dolayı, kabuğun üzerindeki delikten içeri giren su, bütün vücudu dolaşıp ardından,  alttaki delikten dışarı aktarılır. Besinlerini de solungaç kirpiklerinin oluşturmuş olduğu su akımıyla sürüklenen, en  küçük besin parçacıklarından sağlarlar. Böylece midye denizdeki küçük canlılarla beslenmiş olur. Midyenin ağız kısmı, üzeri kirpikli dört tane ağız kollarının uzantılarının arasındadır. Ağız boşluğunda, çenesi, tükürük bezleri ve çiğnemeye lazım olan yapılara rastlanmaz. Sindirim sistemi küçücük bir mide ve kısa bir bağırsaktan oluşmaktadır. Sürekli perikart boşluğu içinde bulunan kalp, bir karıncıkla iki kulakçıktan ibarettir. Kan solungaçlar arasından geçerken temizlenir.  Midyenin eti yumuşak ayağı balta şekline benzer.
Kabuklu Midye

Bu ayağın salgıladığı bir madde suyla bütünleşerek, bisüs adı verilen uzantıları oluşturur. Bu uzantılar sayesinde  midye, arzu ettiği yere gider ve oraya yapışır. İstedikleri zaman iplikleri kopararak yer değiştirebilirler. Balta ayaklarıyla sıçrayabilen midyelerde vardır. Tarak midyeleriyse, manto boşluğuna almış oldukları suyu, iterek yüzebilirler. Bir kısmı, suyun giriş ve çıkış deliklerini dışarıda bırakıp  kendilerini kum ve çamurun içine gömerler.  Midyelerin çok az bölümünde göz bulunur. Göz olanlarda gözler, diğer hayvanlarda olduğu gibi vücudun ön uç kısmında değil, manto kenarı boyunca bir sıra halinde görünürler. Midyelerin çoğu ayrı eşeyli, çok az bir kısmı da, hem erkeklik hem de dişilik özelliklerini taşırlar. Yumurta ile ürerler. Bir dişi midye, genellikle yaz aylarında 450.000 civarı yumurta bırakır. Döllenme suda gerçekleşir. Yumurtalar, genel olarak  dişinin manto boşluğunda su ile giren spermler ile döllenir. Oluşan yumurtalar, bir müddet sonra anadan ayrılıp çengelleriyle kendilerini bir balığın solungaç veya yüzgeçlerine yapıştırırlar. Buradaki parazitlikleri, kabukları meydana geldiğinde genç midyeler halinde terk ederler. Bu başkalaşma beş yıl civarı sürer. 

Midyeler küçük canlılar ile beslenmeleri sebebiyle, küçük kurtçukların fazla olduğu yerleri tercih ederler. Bu yerlerse genellikle denizlere lağım dökülen yerlerdir. Bu tip mikroplu sularda yaşayan midyeler, tifo mikrobunun kolayca yayılmasını sağlarlar. Demir ve bakır bulunan yerleri de çoğu zaman tercih ederler. Buralarda yaşayan midyeleri yiyen insanlar kolaylıkla zehirlenebilir. Ayrıca bazı zehirli yosunları yutmuş olan midye ve istiridye gibi yumuşakçaların yenmesiyle oluşan  zehirlenmeler ciddi felçlere ve ölüme neden olabilir. Midye, tarak ve istiridye gibi organizmalar suyu ayrıştırırken, bu zehirli mikroorganizmaları besin olarak tüketirler.  Zamanla bu midyeleri yiyen balıklarda da, toplu ölümler görülebilir. İnsanda oluşan belirtiler, zehirli midyenin yenmesinden yaklaşık olarak birkaç dakika sonra başlar ve birkaç saatten birkaç güne kadar devam eder. Midye oldukça talep gören bir deniz ürünüdür. Midyenin dolması, pilavı, sarması, tava çeşitleri, fırını, mangalı, pilakisi, güveci gibi çeşitli yemekleri yapılmaktadır. Büyük midyelerden iç tava ve çöp kebap yapmak tercih edilirken, küçük ve etli olanlardan da ızgara haşlama veya pilaki yapılır.

Yayınlanma Tarihi : 18.2.2016 13:29:36

Kabuklu Midye Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Kabuklu Midye"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Midye Dolma Kalori

Midye Dolma Kalori, Midye bir deniz mahsülüdür. Midyeler denizlerde koloni şeklinde ve deniz dibinde yaşarlar. Boyları genelde 5 ile 60 santim arasındadır. Midyeniin etrafı iki tane sert kabukla kaplıdır. Bu kabuğun içerisinde kal...

Sebzeli Midye Böreği

Sebzeli Midye Böreği, hazır yufka ile çeşitli malzemeler kullanarak muhteşem börekler hazırlamak mümkündür. Bunlardan bir tanesi de hem görünümü hem de lezzetti ile sebzeli midye böreğidir. Yufkaların şekli aynı midyeyi andırdığı...

Midye Dolma Pilavı

Midye Dolma Pilavı, Midye yaşam alanları itibariyle denizde yaşayan ve tatlı sularda yaşayan koloni şeklinde hayatını sürdüren hayvandır. İki tarafı da kabukla kapalı şekilde olur. Genellikle denizlerde, kayalık bölgelerde, rıhtım...

Oktay Usta Midye Tatlısı

Oktay Usta Midye Tatlısı, enfes lezzetlidir. Şekli ile de ilgi çeker ve beğenilerek yenilen bir tatlıdır. Oktay ustanın yaptığı ve verdiği müthiş tariflerden bir tanesidir. Bu tatlıyı mutlaka yapmalısınız. Sizde severek yiyeceksin...

Midye Çöreği

Midye çöreği beş çayları ve atıştırmalıklar için güzel ve lezzetli bir seçenektir. Konuklarınıza gönül rahatlığı ile ikram edebileceğiniz bu tarif görüntüsü ile masalarınızı süsleyecek ve kısa zamanda hazırlanması ile sizi zora so...

Midye Kalori

Midye kaç kalori, Midye denizde bulunan ve çok tüketilen bir üründür. Kalori bakımında çok da yüksek değildir. Sağlık yönünden çok faydalı değildir. Midye en çok Marmara ve Ege denizi bölgesinde tercih edilir. Doğu bölgesinde p...

Tavuk Midye

Tavuk Midye, Bu tarif hem çok hafif hemde oldukça faydalı bir tavuk yemeği tarifidir. Tavuk göğüs eti pek sevilmeyen bir et türüdür biraz kuru bir tadı olduğundan dolayı çok tercih edilmez tavuk göğüs etine farklı lezzetler katara...

Kokoreç Midye

Kokoreç midye, olsa da yesek dediğinizi duyar gibiyim. Her ne kadar vücuda zararlı deniliyor olsa bile özellikle kış aylarının vazgeçilmez tatları arasında yer almaktadır. Kokoreç Anadolu Bölgesinde ve Balkanlarda, koyunun veya ke...

Midye Bohçası

Midye bohçası, bu tarif bildiğimiz poğaça tariflerinden gibi görünse de epeyce farklı bir yapılışı olan poğaçalardan biridir. Midye bohçası daha çok özel günlerinize ve davetlerinize yaparak sunulan sık ve görseli ilan bir bohça t...

Dolma Midye

Dolma midye, Ermeni mutfağına ait lezzetlerden biri olan dolma midye, Osmanlı saray mutfağından bu yana yapılan damaklarımıza yerleşmiş bir tattır. Midyayı dolma olarak da bilinir. Özellikle İstanbul'daki balıkçılarda ve sokak tez...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

midye, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ekim - 2017