Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Dolma Midye

Dolma Midye

Dolma midye, Ermeni mutfağına ait lezzetlerden biri olan dolma midye, Osmanlı saray mutfağından bu yana yapılan damaklarımıza yerleşmiş bir tattır. Midyayı dolma olarak da bilinir. Özellikle İstanbul'daki balıkçılarda ve sokak tezgâhların da satılan dolma midyenin meraklısı çok fazladır. Dolma midyeyi yapan iyi bir yer bulursanız vaz geçemezsiniz. Çünkü kirli denizden toplanmış midyelerle yapılan dolma midye cıva içerdiğinden dolayı insan sağlığı için zararlıdır. Tüketeceğiniz zaman güvenilir yerlerden temin etmelisiniz. İyi temizlenmiş olmalıdır. Midyenin içindeki sakalları mutlaka koparılmış olmalıdır. Dolma midyenin iç malzemesinin de lezzetli ve ölçülü hazırlanması çok önemlidir. Bol miktarda omega 3 içeren midye denizde ve tatlı sularda koloni halinde yaşar. Midyenin etrafını saran kabuk kireçli bir kabuktur. Boyu 4-60 mm arasında değişen midyeler solungaç solunumu yaparlar. Deniz midyeleri 10-12 yıl yaşarlar. Midye oldukça yumuşak etli ve lezzetli bir deniz canlısıdır. Bu lezzet dolma midye yapıldığında daha da lezzetli hale gelmektedir.

Dolma midye için gereken malzemeler

  • 1 kilogram kabuklu midye
  • Yarım litre su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Dolma midyenin pilavı için

  • 1 kâse pirinç
  • 1 kâse midyenin haşlama suyu
  • 1 adet yemeklik kuru soğan
  • 1 diş büyük sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Dolma midye nasıl yapılır?


İşe ilk olarak midyenin sakallarını temizleyerek ve kabukları kazıyarak başlamalısınız. Büyük bir tencerenin içine midyeleri tuzu ve suyu koyup, haşlayın. Kaynama aşamasında ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Kaynarken açılan midyeleri çıkarabilirsiniz, açılmayanları ise ölü midye anlamına gelir. Onları atmalısınız.

Artık dolma midyenin iç pilavını hazırlayabiliriz, yemeklik soğanlar küp-küp doğranıp zeytinyağında pembeleşene kadar çevrilir. Bu aşamada rendelenmiş sarımsak ve çam fıstıkları da ilave edilerek fıstıklar pembeleşene kadar çevrilir. Yıkanmış ve süzülmüş pirinç ve baharatlar eklenip biraz kavrulur. Midyeyi haşladığınız sudan 1 kâse kadar eklendikten sonra yıkanıp ayıklanmış kuş üzümleri de karışıma dahil edilir. Dolma midye pilavınızın tuzunu damak tadınıza göre ilave edebilirsiniz. Kısık ateşte iç pilavınız suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çekince altını kapatın, bu aşamada pirinçler hala sert olacaktır. Midyeleri tamamen ayrılmamasına dikkat ederek açın ve bir tatlı kaşığı ile iç pilavdan doldurun. Büyük ve geniş bir tencereye iç pilavla doldurduğunuz dolma midyeleri dizin. Midyenin haşlama suyundan 1 kâse suyu ve 1 kâsede normal su olmak üzere 2 ölçü suyunu ekleyin. Orta ateşte aşağı yukarı 15-20 dakika pişirmeniz yeterli gelecektir. Daha sonra dolma mideyi servis tabağına alıp bol limon ile servis edebilirsiniz.
Son Güncelleme : 19.01.2024 14:17:14
Dolma Midye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Dolma Midye Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Dolma Midye"
Merhabalar ellerinize sağlık ben bi kaç defa denedim ama lezzetli olmadı neyi eksik yaptım bilmiyorum. Yarın misafirim gelecek bugünden sizin tarifi yapsam yarına kadar kalsa bozulur mu ya da tadı değişir mi
Özaltuğ . 30.08.2018
CEVAP YAZ
Midye Regl Olur Mu
Midye Regl Olur Mu
Midye Regl Olur Mu; bu konu oldukça merak edilen bir konu haline gelmiştir. Genel olarak insanların kafasında midye regl oluyor ve bu yüzden yemek günah gibi bir inanca sahiptir. Midye incelendiğinde regl olması gibi bir durumun söz konusu bile olmad...
Emzirirken Midye Yenir Mi
Emzirirken Midye Yenir Mi
Emzirirken Midye Yenir Mi, emzirme dönemi bir annenin yaşadığı en önemli ve en dikkat edilmesi gereken dönemlerden biridir. Emzirme döneminde annenin dikkat etmesi gereken şey hem bebeğini beslemek hem de bebekte alerji oluşturmaması için tükettiği g...
Dondurulmuş Midye Tava
Dondurulmuş Midye Tava
Dondurulmuş Midye Tava, özellikle denizin sunmuş olduğu bu muhteşem lezzeti denememiş çok kişi vardır. Midye tava yer misin diye sorulduğunda ben pek beğenmiyorum diye cevap verir. Ancak tarifine uygun olarak doğru malzemeler kullanılarak yapılan mid...
Midye Hayvanı
Midye Hayvanı
Midye Hayvanı, Midye genellikle denizlerde yaşayan, solungaç solunumu yapan, 4-60 cm boylarında, 12-14 yıl yaşayabilen bir deniz canlısıdır. Midyelerin en ayırt edici özelliği iki adet olan kabuklarıdır. Çenet adı verilen bu kabuklar midyeye korunma ...
Gebelikte Midye Yemek
Gebelikte Midye Yemek
Gebelikte midye yemek, Eğer gebelik sürecindeki anne adayının midye yemesi tehlikeli ise neden tehlikelidir? Midye ciddi besin zehirlenmelerine sebep olabilen bir besindir. Midye bakterilere ev sahipliği yapan deniz ürünlerinden bir tanesidir. Midye ...
Midye Fiyatı
Midye Fiyatı
Midye Fiyatı, Midye bir deniz ürünüdür. En çok Akdeniz ve ege bölgesinde bulunur. Görsel olarak göze hitap etmese de insanların damak tadına hitap eden ve çokça tercih edilen bir deniz ürünüdür. Midye işi ile uğraşan bir esnafın aylık geliri diğer es...
Midye Dolma Zehirlenmesi
Midye Dolma Zehirlenmesi
Midye dolma zehirlenmesi: Ülkemizde oldukça fazla tüketilen midye dolması oldukça ölümcül olabilecek zehirlenmelere sebep olabilir. Bu durum midyenin içine bulaşabilen bakteriler ve dinoflagellalar midyenin içinde farklı kimyasallar ürettiğinden, ins...
Midye Türleri
Midye Türleri
Midye Türleri, Deniz de yaşayan bir canlı türü olan midyenin bulunduğu su çeşidine ve yere göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Yaşayan on bir bin çeşidi bulunan midyelerin denizlerde, tatlı sularda ve dere kenarlarında yaşayan birçok çeşidi vardır. ...
Midye Nasıl Temizlenir
Midye Nasıl Temizlenir
Midye Nasıl Temizlenir, Kabuklu olan midye balıkçılardan ya da balık halinden alınır. Kabuklu midyeler genellikle satılmadan önce temizlenmemiş olur. Midyenin güzel ve lezzetli olması için pişirmeden önce denizin pisliğinden, yosundan, kumlardan arın...
Midye Böceği
Midye Böceği
Midye Böceği, Denizde ve bazı türleri tatlı suda yaşayan, iki parçalı kabuğu bulunan bir yumuşakçadır. Omurgasızlar sınıfındandır. Midye ve istiridye olarak adlandırılır. Sindirimi yapmazlar. Uzmanlar tarafından omurgasız denildiğine göre midye böcek...
Tatlı Su Midyesi
Tatlı Su Midyesi
Tatlı su midyesi, derelerde, göllerde yaşam sürer. Genellikle sığ alanlarda, kumluk bölgelerde bulunurlar. Gözle görünmeyen canlılar ve bakteriler sayesinde beslenen canlılardır. Çoğunlukla tatlı su midyesi akvaryumda beslenmek için toplanır. Anca ak...
Midye Temizleme
Midye Temizleme
Midye Temizleme, Deniz kabuklusu olarak bilinen midye ve sevilerek tüketilen bu deniz ürününün birçok çeşidi bulunmaktadır. Yalnız yenebilen midye türleri içerisinde istiridye, kıllı midye, tarak midyesi ve kara midyedir. Midyeler denizlerin kayalık ...

 

Midye Regl Olur Mu
Emzirirken Midye Yenir Mi
Dondurulmuş Midye Tava
Midye Hayvanı
Gebelikte Midye Yemek
Midye Fiyatı
Midye Dolma Zehirlenmesi
Midye Türleri
Midye Nasıl Temizlenir
Midye Böceği
Tatlı Su Midyesi
Midye Temizleme
Kum Midyesi
Midye Sote
Midye Pişirme
Midye Çeşitleri
İç Midye
Midye Dolma Zararları
Midye İçi
Midye Sosu
Midye Kabuğu
1 Adet Midye Dolma Kaç Kalori?
Çiğ Midye
Midye
Midye Besin Değeri
Midye Protein
Cahide Jibek Midye Tatlısı
Midye Tatlısı
El Açması Midye Börek
Midye Şiş
Popüler İçerik
Kum Midyesi
Kum Midyesi
Kum Midyesi: Özellikle Karadeniz, Marmara denizi ve Ege denizindeki kumlu zeminlerde 20-25 metre 1-14 kulaç derinliklerde sürüler halinde yaşarlar ve...
Midye Sote
Midye Sote
Midye sote, Midyenin içerdiği kabaca protein yağ su ve mineral maddeler bulunuyor. Avrupa ülkesinde daha yoğun tüketiliyor. Bizim ülkemizde çok yaygın...
Midye Pişirme
Midye Pişirme
Midye Pişirme, birbirine eklenmiş iki parçaya sahip kabukları olan yumuşakçalar grubundan bir deniz ürünlerinden midyenin pişirilmesi tek başına yeter...
Midye Çeşitleri
Midye Çeşitleri
Midye Çeşitleri, Denizlerde yaşayan özellikle kayalık bölgelerde yetişen deniz kabukluları çeşitlerinden olan midyenin bulunduğu yere göre farklı çeşi...
İç Midye
İç Midye
İç Midye, Lezzetli fralar için denizden gelen muhteşem tat iç midyenin tavada nasıl yapılacağının basit ve pratik yolunu sizlere tarif edeceğiz. İlk a...
Midye Dolma Zararları
Midye Dolma Zararları
Midye Dolma Zararları, Türkiye'de oldukça sık tüketilen deniz ürünlerinden biri olan midye, birbirine ekli iki parçalı kabuklu yumuşakçalar sınıfından...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Midye Regl Olur Mu
Emzirirken Midye Yenir Mi
Dondurulmuş Midye Tava
Midye Hayvanı
Gebelikte Midye Yemek
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024